sportsenfun.nl

Hoefbevangen voor een wedstrijd verhelpen

hoefbevangen

Iedereen die paardrijdt heeft weleens gehoord van  hoefbevangenheid. Het houdt in dat je paard een ontsteking heeft tussen de hoefwand en het hoefbeen. Zo een ontsteking is het gevolg van een probleem met de stofwisseling. Hihoefbevangenerdoor komt er namelijk vocht tussen de hoeven en het Om met je paard zo goed mogelijk te kunnen paardrijden is het wel zo fijn om problemen te herkennen. Is je paard hoefbevangen dan zal je dat na het lezen van deze blog snel herkennen. (natuurlijk hopen we dat je paard lekker gezond blijft en je zonder problemen kunt rijden). Wat je kunt doen aan een hoefbevangen paard lees je hier in dit blog.

Hoefbevangen paarden herkennen

Je kunt het aan een aantal symptomen herkennen als je paard hoefbevangen is. Een paard lijdt behoorlijk als deze hoefbevangen is. Doordat de hoef niet kan uitzetten ontstaat er een heel pijnlijke en bijna onverdraagbare pijn bij het paard. Een van de symptomen is dan ook dat het paard nogal kreupel kan gaan lopen. De hoeven kunnen ook een beetje dik en warm worden. Mocht je dus zien dat de hoeven er zo uitzien dan is dat beslist niet best. Ook wanneer je kunt opmerken dat je paard een andere houding aanneemt dan normaal is de kans op een hoefbevangen paard groot. Naast deze symptomen zijn er ook de meest duidelijke symptomen als koorts en een paar die niet meer kan staan.

Wat je kunt doen voor je hoefbevangen paard

Als je hoefbevangenheid hebt kunnen herkennen bij je paard dan is het tijd om dit tegen te gaan. Ook hoe je dit kunt doen, lees je hier. Op het moment dat je achter het probleem komt is het verstandig om meteen de dierenarts in te schakelen. Zo kan er gelijk worden gekeken naar een mogelijke behandeling. De arts zal vaak doormiddel van röntgenfoto’s proberen te onderzoek of het paard inderdaad hoefbevangen is of niet. Zo kunnen er medicijnen en dergelijke worden voorgeschreven om de pijn van je paard te helpen verlichten. Bekend is dat een paard met hoefbevangenheid geen suikers binnen mag krijgen. Ook de suikers die paarden binnen kunnen krijgen door op de wei te ete, mogen niet. Let dus vooral op de voeding, zodat het paard snel weer kan herstellen.

Een gezond paard en snel weer rijden

Vooral door goed op de voeding van je paard te letten kun je dit probleem tegen gaan. Geef daarom niet teveel suikerrijk voer en geef de juiste hoeveelheid. G=het beste is dan ook om een voedingsplan voor je paard te maken waar jij en je paard zich aan moeten houden. Zo voorkom je de vervelende symptomen van hoefbevangenheid. Voorkomen blijft uiteindelijk beter dan genezen!

Mobiele versie afsluiten